Dorn terápia – Speciális gerincterápia

Gerinc-NoA Dorn terápia nem csak egy kezelés, annál kicsit több. Nem csak ízületi blokádot korrigálunk. Az izomzaton és ízületi rendszer kívül kezeljük a meridiánokat és a csigolyához tartozó belső szervek működésére is pozitívan hatunk. Lokális és általános hatást egyaránt kiváltunk a páciens szervezetében. A gerinc megbetegedéseinek kezelésénél egyik leggyakrabban alkalmazott módszert a német Dieter Dorn dolgozta ki.

Enyhébb elváltozásoknál egy-két alkalommal végzett terápia után, súlyosabb esetben négy-öt alkalom után már komoly javulás várható pusztán a gerinc korrigálásával.

Mozgásszervi, belső szervi és pszichés megbetegedések hátterében nagyon sokszor találunk a gerinc területére korlátozódó elváltozásokat, un. blokádokat, melyek a csigolyák egymáshoz viszonyított szabad mozgását akadályozzák és a környező izmok működését változtatják. Minden csigolyához tartozik egy-egy belső szerv, szervi-, illetve pszichés működés. Megváltozott testtartás megbontja testünk központi pillérének nevezett csigolyaoszlop (gerinc) egyensúlyát. Következményei 3 irányban fejthetik ki hatásukat.

TriggerA mozgás szervrendszer területén mozgásbeszűkülés, izomfájdalmak, miofasciális csomók, un. Trigger pontok alakulnak ki. A csigolyával kapcsolatban álló szerv működése romlik, amely bizonyos idő eltelte után az adott szerv területén negatív tünetekben nyilvánul meg: pl. fülzúgás, látászavarok, gyakori megfázás, gyomorégés stb. , végső sorban pedig pszichés tünetek kialakulásához is vezetnek.

A Dorn módszerrel ezeket az irányokat egyszerre próbáljuk megragadni, kezelni a strukturális viszonyok rendezésén, helyreállításán keresztül. Részben ebben rejlik a módszer hatékonysága is.

Dorn terápia néhány kiemelten fontos szempontja:

  • Fiziológiás strukturális viszonyok megteremtése/javítása
  • Korrekció közben végzett aktív, egyszerű gyakorlatok a páciens részéről
  • Önkorrekciós gyakorlatok

csipofajdalom-nagykepA terápiához minden esetben hozzá tartoznak az egyénre szabott önkorrekciós gyakorlatok. Egyrészt a kezelés közben és utána, másrészt a páciens által önállóan, lehetőség szerint naponta.

A terápia így még komplexebbé válik, hiszen nem csupán a kezelés alkalmával végzett korrekciók kapnak hangsúlyos szerepet.

A Dorn terápia szerepe a prevenció területén

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a gerinc megbetegedéseinek prevenciója hasonlóan fontos szempont kell, hogy legyen, mint megbetegedéseinek kezelése! A Dorn terápia ezt a szempontot is figyelembe veszi! Nem csak megbetegedések kezelésében alkalmazható, hanem azok megelőzésében is. A prevenció az egyik legjobb megoldás a megbetegedések megelőzésében!

Breuss masszázs

hatmasszazsRudolf Breuss, a masszázsterápia kidolgozója, egy híres természetgyógyász volt. A masszázzsal célja, a különböző gerincpanaszokkal hozzá forduló páciensek állapotának javítása volt. Rudolf Breusstól tanulta meg a “porckorongmasszázst” Harald Fleig, aki elkezdte alkalmazni a Dorn terápiával kombinálva, és megállapította, hogy ez által tovább fokozható a két terápia egyenkénti gyógyító hatása is. Könnyen, veszélytelenül és sikeresen alkalmazható.

Egy finom, energetikus hátmasszázs, mely a lelki, a testi és az energiaáramlás területén létrejött blokádokat hatékonyan fel tudja oldani.

A masszázs technikája és a hozzá tartozó orbáncfű (Johanniskraut) olaj segíti táplálni a porckorongokat. Ez pedig egy fontos kulcs sok mozgásszervi probléma megoldásához.

Összességében elmondható, hogy a lágy, lazító, energetizáló, Breuss masszázs segíti a testi és lelki blokádok feloldását, és ezzel pedig a szervezet különböző mechanizmusainak mobilizálását.